Historia
Historia Naszej Firmy o nazwie Zakład Cukierniczo-Spożywczy „B&G” s.c. rozpoczęła się w 1991 roku w Proszowicach, w mieście zlokalizowanym ówcześnie w województwie krakowskim, a aktualnie małopolskim. Jest ona głęboko związana z rodzinną tradycją. Już od trzech pokoleń zajmujemy się produkcją słodkich produktów typu lody, ciasta, w tym ciasta francuskiego. Celem nadrzędnym jest zadowolenie Konsumenta, więc każdego dnia dokładamy starań, aby nasze produkty cechowały się jak najwyższą jakością.
![Image gallery image](http://b-and-g.pl/wp-content/uploads/2023/07/1-4.png)
Kamieniem milowym, który pozwolił na rozpoczęcie produkcji na skalę przemysłową, był zakup linii technologicznej w 1992 roku. Umożliwiła ona na produkcję podstawowych asortymentów lodów, takich jak kubki, czy rożki. To właśnie wtedy narodził się Nasz Rycerzyk – symbol lodów firmy „B&G”, który widnieje na każdym produkcie do dnia dzisiejszego.
Aby sprostać zapotrzebowaniom rynku dwa lata później rozbudowaliśmy Firmę. Powstała wówczas nowa hala produkcyjna oraz chłodnia wysokiego składowania. W kolejnych latach udoskonalaliśmy nasz park maszynowy, a co za tym idzie całą technologię produkcji. Wszystko po to, by w pełni spełnić oczekiwania naszych Klientów, rozszerzając oferowaną gamę produktów. Obecnie w Firmie jesteśmy w stanie wyprodukować nawet 20 ton lodów na dobę. Rokrocznie przeprowadzamy próby laboratoryjne dążące do udoskonalenia produktów sztandarowych, jak i wprowadzania nowych propozycji. Kompozycje smakowe przygotowujemy, wykorzystując własne receptury będące wynikiem 60-letniej praktyki w produkcji lodów typu rzemieślniczego.
![](http://b-and-g.pl/wp-content/uploads/2023/07/2-2.png)
W trosce o klienta dbamy o jak najwyższą jakość, używając naturalnych składników oraz owoców kandyzowanych z zaufanych źródeł. Nad bezpieczeństwem mikrobiologicznym naszych produktów czuwa wewnętrzne Laboratorium. Rokrocznie przechodzimy kontrolę z zakresu utrzymywania standardów bezpieczeństwa żywności, czego dowodem są posiadane przez Nas certyfikaty BRC oraz IFS, które odnaleźć można w zakładce „Certyfikaty”.
![](http://b-and-g.pl/wp-content/uploads/2023/07/3.png)
Opierając się na tradycji cukierniczej Naszej Firmy, w 1998 roku rozpoczęliśmy produkcję mrożonego ciasta francuskiego oraz strudla z różnym nadzieniem według upodobań Klientów. Projekt ten realizowany jest po dziś dzień. Oferujemy produkty dla Klientów indywidualnych, jak i branży HoReCa, dostosowując gramaturę i format do rozmaitych potrzeb.
Dokładamy wszelkich starań, aby nasza marka była dostępna nie tylko w całym kraju, ale i na rynkach zagranicznych, a Krakowskie Lody z rycerzykiem oraz Ciasto francuskie B&G cieszyły się zaufaniem wśród konsumentów i stanowiły produkty, do których z przyjemnością powrócą.
![](http://b-and-g.pl/wp-content/uploads/2023/07/4.png)
Poznaj SŁODKĄ HISTORIĘ zamkniętą w naszych propozycjach. Po więcej informacji o asortymencie zapraszamy do zakładki „Produkty”.
W razie ewentualnych pytań lub propozycji zachęcamy do kontaktu drogą mailową.