Historia

Historia Naszej Firmy o nazwie Zakład Cukierniczo-Spożywczy „B&G” s.c. rozpoczęła się w 1991 roku w Proszowicach, w mieście zlokalizowanym ówcześnie w województwie krakowskim, a aktualnie małopolskim. Jest ona głęboko związana z rodzinną tradycją. Już od trzech pokoleń zajmujemy się produkcją słodkich produktów typu lody, ciasta, w tym ciasta francuskiego. Celem nadrzędnym jest zadowolenie Konsumenta, więc każdego dnia dokładamy starań, aby nasze produkty cechowały się jak najwyższą jakością.

Image gallery image

Kamieniem milowym, który pozwolił na rozpoczęcie produkcji na skalę przemysłową, był zakup linii technologicznej w 1992 roku. Umożliwiła ona na produkcję podstawowych asortymentów lodów, takich jak kubki, czy rożki. To właśnie wtedy narodził się Nasz Rycerzyk – symbol lodów firmy „B&G”, który widnieje na każdym produkcie do dnia dzisiejszego.
Aby sprostać zapotrzebowaniom rynku dwa lata później rozbudowaliśmy Firmę. Powstała wówczas nowa hala produkcyjna oraz chłodnia wysokiego składowania. W kolejnych latach udoskonalaliśmy nasz park maszynowy, a co za tym idzie całą technologię produkcji. Wszystko po to, by w pełni spełnić oczekiwania naszych Klientów,  rozszerzając oferowaną gamę produktów. Obecnie w Firmie jesteśmy w stanie wyprodukować nawet 20 ton lodów na dobę. Rokrocznie przeprowadzamy próby laboratoryjne dążące do udoskonalenia produktów sztandarowych, jak i wprowadzania nowych propozycji. Kompozycje smakowe przygotowujemy, wykorzystując własne receptury będące wynikiem 60-letniej praktyki w produkcji lodów typu rzemieślniczego.

W trosce o klienta dbamy o jak najwyższą jakość, używając naturalnych składników oraz owoców kandyzowanych z zaufanych źródeł. Nad bezpieczeństwem mikrobiologicznym naszych produktów czuwa wewnętrzne Laboratorium. Rokrocznie przechodzimy kontrolę z zakresu utrzymywania standardów bezpieczeństwa żywności, czego dowodem są posiadane przez Nas certyfikaty BRC oraz IFS, które odnaleźć można w zakładce „Certyfikaty”.  

Opierając się na tradycji cukierniczej Naszej Firmy, w 1998 roku rozpoczęliśmy produkcję mrożonego ciasta francuskiego oraz strudla z różnym nadzieniem według upodobań Klientów. Projekt ten realizowany jest po dziś dzień. Oferujemy produkty dla Klientów indywidualnych, jak i branży HoReCa, dostosowując gramaturę i format do rozmaitych potrzeb.

Dokładamy wszelkich starań, aby nasza marka była dostępna nie tylko w całym kraju, ale i na rynkach zagranicznych, a Krakowskie Lody z rycerzykiem oraz Ciasto francuskie B&G cieszyły się zaufaniem wśród konsumentów i stanowiły produkty, do których z przyjemnością powrócą.

Poznaj SŁODKĄ HISTORIĘ zamkniętą w naszych propozycjach. Po więcej informacji o asortymencie zapraszamy do zakładki „Produkty”.

W razie ewentualnych pytań lub propozycji zachęcamy do kontaktu drogą mailową.

Scroll to Top